top of page

Ομιλία της Φωτεινής Κούβελα στη ΔΕΘ

6/9/2015

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ 7ΜΗΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στη συνάντηση αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε ιδέες, ανάγκες και προβλήματα των γυναικών στη βόρεια Ελλάδα.

Τους τελευταίους 7 μήνες διακυβέρνησης, από τη θέση της Γενικής Γραμματέα,  εργάστηκα και συνεχίζω και σήμερα, πάνω στα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και την προώθηση πολιτικών  και δράσεων  για την ισότητα των φύλων στην πράξη.

Δεν αντιμετωπίσαμε  την ισότητα των φύλων σαν «γυναικείο ζήτημα», αλλά ως μια οικουμενική αρχή, έτσι όπως αυτή διατυπώνεται και προτάσσεται στους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, καθώς και στις διακηρύξεις και τα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων Διεθνών Οργανισμών, ως αποτέλεσμα των κατακτήσεων που έφεραν οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι ιδέες  των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η πολύπλευρη  επίθεση της κρίσης στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, οδηγώντας έτσι έναν τεράστιο αριθμό νέων κυρίως γυναικών στην ανεργία (το ποσοστό ξεπερνάει το 60%), στη μαζική επιστροφή στο σπίτι, λόγω της γενικευμένης συρρίκνωσης της απασχόλησης, ενώ  επεφύλασσε διακριτική μεταχείριση μεταξύ των φύλων, επιβαρύνοντας για μία ακόμη φορά τις γυναίκες με την άτυπη ανάληψη επιπρόσθετων καθηκόντων (φροντίδα εξαρτημένων μελών της οικογένειας, όπως π.χ. παιδιά, ηλικιωμένα μέλη ή ασθενείς), προσβλέποντας στην άμβλυνση του ελλείμματος του κοινωνικού κράτους και αναπαράγοντας παράλληλα αναχρονιστικούς, παραδοσιακούς ρόλους στο εσωτερικό της οικογένειας.

Ταυτόχρονα, η ανασφάλιστη εργασία και οι γενικότερες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αυξήθηκαν τόσο στην περίπτωση των ανδρών, όσο και στην περίπτωση των γυναικών εργαζομένων. Όμως, οι τελευταίες υφίστανται επιπλέον τις άφθονες παραβιάσεις της νομοθεσίας από την εργοδοσία στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης και λοχείας (παραβιάσεις που αφορούν στη χορήγηση των αδειών μητρότητας και ανατροφής, περιστατικά μη ανανέωσης συμβάσεων, απολύσεις), καθώς και τις διακρίσεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων. Οι νέες γυναίκες αποθαρρύνονται ιδιαίτερα συχνά από τη δημιουργία οικογένειας και ερχόμενες αντιμέτωπες με το επίπλαστο δίλημμα «μητρότητα ή καριέρα» αναλώνονται σε έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεράσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Οι κοινωνικές δομές, η συλλογική κοινωνική συνείδηση και τα στερεότυπα για τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων εξακολουθούν να αποτελούν  ανασχετικούς παράγοντες για την ισότιμη θέση, αλλά και την παροχή ίσων ευκαιριών στις γυναίκες σε συνάρτηση με την απασχόληση. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση της πολιτικής κατά των διακρίσεων φύλου, ενισχύοντας πρωτίστως τους μηχανισμούς ελέγχου εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας και δρομολογώντας τη βελτίωσή της.

Στο πλαίσιο ενός απολογισμού έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων των τελευταίων 7 μηνών, σας παρουσιάζουμε πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα μέτρα και τις πολιτικές που θεσμοθετούνται και εφαρμόζονται, αλλά και την υποστήριξη και περαιτέρω προώθηση των προγραμμάτων,  ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  των οποίων ξεκίνησε κατά το παρελθόν και βρίσκονται εν εξελίξει.

  • Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε και πετύχαμε την ενεργή Δικτύωση και υποβολή προτάσεων προς τα Υπουργεία για την προώθηση τις Ισότητας των Φύλων στις δημόσιες πολιτικές. Οι προτάσεις-παρεμβάσεις μας αφορούν στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, στην προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών, σε ρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ήδη υπό τροποποίηση νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και τη βία κατά των γυναικών, στην επιμόρφωση του προσωπικού της αστυνομίας που καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά βίας και εμπορίας των γυναικών με τη δέουσα ευαισθησία, στην προβολή της γυναίκας από τα ΜΜΕ και τη συνακόλουθη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης βάσει των καθιερωμένων έμφυλων ρόλων και στερεοτύπων.

Για τους παραπάνω λόγους, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσαμε   συναντήσεις με τους –και τις-αρμόδιους,-ες υπουργούς Δικαιοσύνης, Επικρατείας και Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης και Αναπληρωτές Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τις οποίες υπεβλήθησαν και συζητήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις της Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων.

 

  • Με επιστολή μας στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ενημερώσαμε για τις δράσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. και υποβάλλαμε μία σειρά από προτάσεις που αφορούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός Κοινοβουλίου που θα αποτελέσει πρότυπο μεταξύ των Ευρωπαϊκών -αλλά και των Παγκόσμιων Κοινοβουλίων- αναφορικά με την εφαρμογή της Αρχής της Ισότητας των Φύλων και της εξάλειψης κάθε μορφής διακρίσεων. Προτάθηκαν μέτρα όπως:

  • Τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού της Βουλής, ούτως ώστε η εφαρμογή της Αρχής της Ισότητας των Φύλων να ορίζεται και να περιγράφεται ρητώς ως υποχρέωση εκ μέρους των Μελών του Κοινοβουλίου και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων (εργαζομένων στο Κοινοβούλιο κοκ.).

  • Ο χαρακτηρισμός της σεξιστικής συμπεριφοράς και της δημόσιας εκφοράς σεξιστικού λόγου ως συμπεριφοράς ανάρμοστης και η πρόβλεψη ανάλογων κυρώσεων.

  • Αναμόρφωση της γλώσσας σύνταξης των εγκυκλίων, των δημοσιεύσεων και των ανακοινώσεων του Κοινοβουλίου, ούτως ώστε να απευθύνονται και στα δύο φύλα και ο λόγος.

  • Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλων στο προσωπικό της Βουλής και στους Βουλευτές-Βουλεύτριες. Αξιοποίηση του ΕΚΔΔΑ.

  • Αξιοποίηση του Καναλιού της Βουλής ως πολύτιμου οχήματος για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με σκοπό την άρση των έμφυλων διακρίσεων και την εφαρμογή της Ισότητας των Φύλων στον καθημερινό βίο. Πρόταση για τη δημιουργία ειδικής ζώνης με τη συμμετοχή γυναικών και τη διαμόρφωση ποικίλων θεματικών εκπομπών.

  • Δημιουργία Τμήματος ή Επιτροπής παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων, στο πλαίσιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Σχεδιάζονται και θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές  παρεμβάσεις μας και στα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς και σε άλλα θεσμικά όργανα για ζητήματα παιδείας, αθλητισμού , πολιτισμού κοκ.

 

  • Μέσα από μια συντονισμένη Πανελλαδική εκστρατεία επιδιώξαμε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα της βίας σε βάρος των γυναικών στοχεύοντας τόσο στην ανάδειξη των δομών που λειτουργούν για την υποστήριξη και την προστασία των γυναικών – θυμάτων βίας, όσο και στην εξάλειψη της στερεοτυπικής ανοχής και της αναπαραγωγής του φαινομένου της έμφυλης βίας.

Με αφετηρία το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση όλων των μορφών  Βίας κατά των Γυναικών,  αναπτύξαμε πολιτικές  και υλοποιούνται έργα που στοχεύουν στην πρόληψη  και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας που ασκείται κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση) σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Παρεμβήκαμε  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και  Δήμοι) όλης της Επικράτειας  για να στηρίξουμε α) τη συνέχιση της βέλτιστης λειτουργίας του συνόλου των Υποστηρικτικών Δομών για τις γυναίκες που υφίστανται βία και β)  τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων σε αυτές.

 

Οι δομές αυτές είναι η 24ωρης λειτουργίας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα 40 Συμβουλευτικά Κέντρα (Γενικής Γραμματείας και  Ο.Τ.Α.) και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας (Ο.Τ.Α. και Εθνικού  Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης), παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες στις απευθυνόμενες γυναίκες.

Οι δομές στο σύνολό τους στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό, ειδικά καταρτισμένο και με εμπειρία στη συμβουλευτική γυναικών.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, καθώς και νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον εκάστοτε τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο.

 

Οι Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών παρέχουν ασφαλή διαμονή στις γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους.

 

Σκοπός των υπηρεσιών αυτών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων βίας και η ανάκτηση της αυτοεκτίμησης και κάθε άλλου απαραίτητου εφοδίου, ούτως ώστε να βοηθηθούν, τόσο κατά την ανάληψη της ευθύνης της επαγγελματικής ζωής, όσο και κατά τη λήψη των ωφελιμότερων -για τις ίδιες και για το μέλλον τους- αποφάσεων. Στις αρμοδιότητες των δομών περιλαμβάνονται επίσης η δικτύωση με τους τοπικούς φορείς καθώς και οι πρωτοβουλίες υλοποίησης ενημερωτικών παρεμβάσεων τοπικής εμβέλειας

 

Βασική προτεραιότητα μας για την επικείμενη προγραμματική περίοδο είναι η συνέχιση και αναβάθμιση των υποστηρικτικών δομών για τη βία κατά των γυναικών  Ήδη έχει  δρομολογηθεί η προσπάθεια (υποβολή πρότασης προς την Ε.Ε.) για  τον εμπλουτισμό τους με την παροχή Συμβουλευτικής για την ένταξη στην αγορά εργασίας και τη συνεργασία με οργανώσεις της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Καλούμε τις Περιφέρειες και τους Δήμ,ους να υποστηρίξουν ουσιαστικά.

 

  • Ορίσαμε σε όλες τις  Περιφερικές Επιτροπές Ισότητας τις εκπροσώπους  της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και συνεργαστήκαμε με τους Ο.Τ.Α. για να στηρίξουμε το έργο  των αιρετών  γυναικών  της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

  • Διευρύναμε  την  Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας των Φύλων σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Χώρας. Η υπογραφή της Ευρωπαικής Χάρτας  σημαίνει την ανάληψη επίσημης δέσμευσης για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων, την ένταξη της διάστασης του φύλου κατά τη χάραξη των τοπικών πολιτικών και  την υλοποίηση δράσεων που διατυπώνονται στη Χάρτα και εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες.

 

  • Συστάθηκε  και ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί η Επιτροπή Έργου (αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ) για την άμεση κύρωση και ψήφιση από την Ελληνική  Βουλή,  της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης). Η Σύμβαση αυτή αποτελεί το πρώτο δεσμευτικό κείμενο, σε επίπεδο διεθνούς θεσμικού πλαισίου,  για την πρόληψη του φαινομένου της βίας, τη μέριμνα της πολιτείας για την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών. Η  υλοποίηση της Σύμβασης  θα δρομολογηθεί με την (προβλεπόμενη από τη Σύμβαση) ψήφιση Ενιαίου Νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωή.

  • Συστάθηκε  και ήδη λειτουργεί  η Επιτροπή για την Επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων σε τομείς άμεσης προτεραιότητας όπως  είναι η εργασία, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ανεργία, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η υγεία, η εκπαίδευση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες και να συμβάλλουμε στην αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης γύρω από το ζήτημα της Ισότητας των Φύλων.

  • Συνεχίσαμε και ολοκληρώνουμε την λειτουργία Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων. Είναι ένα έργο σημαία και αφορά την Οργάνωση Υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης. Αναπτύξαμε δράσεις και διοργανώσαμε σχετική ημερίδα για την διάχυση των αποτελεσμάτων του.

 

  • Διοργανώσαμε  ημερίδων  και εκδηλώσεων σε συνεργασία με το ΚΕΘΙ με στόχο την  ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τα ζητήματα ισότητας των φύλων, καθώς και πιο συγκεκριμένα για τη βία που υφίστανται το γυναικείο φύλο σε όλες της τις εκφάνσεις.

 

  • Διοργανώσαμε  επιμορφωτικά προγράμματα  στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας, σεμινάρια  και ποικιλόμορφες  εκδηλώσεις  στην α/βάθμια και τη β/βάθμια εκπαίδευση που να εστιάζουν σε θέματα φύλου, έμφυλων ρόλων και  στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς στο φαινόμενο της έμφυλης βίας.

 

  • Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργου που θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα ισότητας των φύλων με έμφαση στις έμφυλες διακρίσεις μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας.

 

  • Είχαμε έμπρακτη συνδρομή στο έργο Συνδικαλιστικών Οργάνων (παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις παραβιάσεων εκ μέρους της εργοδοσίας, καταγγελιών κοκ) σε συνάρτηση με κεκτημένα δικαιώματα και λοιπές παροχές (άδεια τοκετού, γονικές άδειες κλπ) που συμβάλλουν στην εφαρμογή της ισότητας των φύλων στον χώρο της εργασίας.

 

  • Πραγματοποιήσαμε  παρεμβάσεις  σε θεσμικά όργανα της ΕΕ και σε διεθνείς ημερίδες -εκδηλώσεις για τη δημοσιοποίηση, υποστήριξη και προώθηση των πρωταρχικών θέσεων, του σχεδιασμού, αλλά και του ήδη πραγματοποιηθέντος έργου μας σε θέματα πολιτικών  ισότητας των φύλων αλλά και της έμφυλης βίας.

 

Τέλος, στόχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι ο σχεδιασμός και η προώθηση μιας σειράς νομοθετικών και θεσμικών ρυθμίσεων, όπως :

  • Το νομοσχέδιο για την πραγματική ισότητα των φύλων που θα κατατεθεί αμέσως μετά  το άνοιγμα της Βουλής.

 

  • Νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για το Οικογενειακό Δίκαιο με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό του, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • Καίριες Παρεμβάσεις που αφορούν τη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης από τα ΜΜΕ.

  • Η βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά στην αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων όπως ο βιασμός και η εμπορία ανθρώπων (trafficking) και την επικαιροποίηση και ενίσχυσή της με τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες υπό το φως και σε συμμόρφωση με νέα δεδομένα, όπως οι νέες μορφές ηλεκτρονικής σεξουαλικής παρενόχλησης/bullying, αξιοποιώντας και τη διεθνή εμπειρία πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

  • Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και την εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking) αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να διατηρούμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας το στόχο της πραγματοποίηση της έμφυλης ισότητας.

Στην προσπάθεια μας αυτή και μέχρι να τον καταφέρουμε, θα επιδιώξουμε να  υφανθεί και να καθιερωθεί  ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τη γυναίκα που να ισχυροποιεί τη θέση της σε κάθε πεδίο, είτε στον τομέα της εργασίας, είτε στον τομέα της αντιμετώπισης της βίας κοκ.

Είμαστε αισιόδοξες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

Please reload

bottom of page