top of page

Έρμαια των διαθέσεων των τραπεζών οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και μετά την δημοσιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

6/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα 6/10, ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Ανάλγητη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες και μετά τη δημοσιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας και τη θεσμοθέτηση του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων (ΦΕΚ 1582/2014)» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Φωτεινής Κούβελα βουλευτή Β΄Αθήνας.

Για πολλοστή φορά οι δανειολήπτες αφήνονται έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζών αφού δεν γίνεται καμία ουσιαστική ρύθμιση που να τους προστατεύει και να υποχρεώνει τις τράπεζες να διευθετήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τις δυνατότητες των δανειοληπτών. Ο νέος κώδικας δεοντολογίας και η θεσμοθέτηση του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων (ΦΕΚ 1582/2014) ενισχύουν τις αυθαιρεσίες των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες.

Χωρίς διευθέτηση των δανείων σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των δανειοληπτών, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά στις αποφάσεις των τραπεζών, είναι αδύνατο να ορθοποδήσουν τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις αλλά ακόμα και οι ίδιες οι τράπεζες. Από την δημοσιοποίηση του «κώδικα δεοντολογίας» και μετά έχουν υπάρξει πλείστες περιπτώσεις παράλογων απορρίψεων αιτημάτων ρύθμισης και μάλιστα σε ανέργους, προσπάθειες δέσμευσης και επιπλέον ακινήτων σε εξυπηρετούμενα δάνεια και μάλιστα όχι του ίδιου του δανειολήπτη αλλά και συγγενικών του προσώπων όπως και ενέργειες αφαίρεσης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς συναίνεση των δανειοληπτών πράξεις που δείχνουν τις προθέσεις των τραπεζών. Η μη ύπαρξη δημόσιου φορέα διαχείρισης δανείων που θα διασφαλίζει την ίση, δίκαιη μεταχείριση και την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών με κοινωνικά κριτήρια διευκολύνει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να διευθετήσουν τα δάνεια με βάση την κερδοφορία τους και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και θα χρησιμοποιεί κοινωνικά κριτήρια για την διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το πρώτα μελήματα της κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, βάζοντας κανόνες και όρια στα τραπεζικά ιδρύματα και εφαρμόζοντας ένα κοινωνικά δίκαιο σχέδιο με γενναίες ρυθμίσεις επί των δανείων, που θα φτάνουν έως το κούρεμα και τη διαγραφή τους για τις πιο ευάλωτες και αδύναμες κατηγορίες.

 

Please reload

bottom of page