top of page

19/11/2009

8η Παννελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών ΟΤΟΕ

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΣΟΤΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

 

ΟΜΙΛΙΑ

της υπεύθυνης Γραμματείας Ισότητας

Φωτεινής Κούβελα

στην 8η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών

 

19/11/09

Αγαπητοί προσκεκλημένοι μας,

Αγαπητές συναδέλφισσες,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Πραγματοποιούμε, σήμερα, την 8η Πανελλαδική μας συνδιάσκεψη, η οποία έχει καθιερωθεί πια στον κλάδο μας να  γίνεται μια ημέρα πριν το Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Θέλουμε  όχι μόνο να αναδείξουμε  τα παλιά  και τα  νέα  προβλήματα που  βιώνουν   οι γυναίκες εργαζόμενες στις Τράπεζες, αλλά κυρίως να δείξουμε την αναγκαιότητα όπως, επίσης, και την θέληση  μας να τα αντιμετωπίσουμε μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, εμμένοντας στην άποψη μας ότι η υπόθεση των Ισων Ευκαιριών στις Τράπεζες, αφορά όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες.   

Η ισότητα των φύλων έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ως οικουμενική αξία.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία, υπάρχει  σοβαρή ενασχόληση με τη θέση των γυναικών, διεύρυνση πολλών  τομέων που αφορούν τα δικαιώματα τους, επιστημονική τεκμηρίωση των αναγκών και των προβλημάτων τους.

 Όμως, παρά τις κατακτήσεις των γυναικών, οι οποίες είναι το επιστέγασμα των μακροχρόνιων  αγώνων τους,  ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική χειραφέτηση τους.

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην  υγεία, παιδεία ,κοινωνική ασφάλιση, παιδική φροντίδα, φροντίδα ηλικιωμένων, η απαξίωση και υποβάθμιση της γυναικείας εργασίας ως μέσο βιοπορισμού, κοινωνικοποίησης και οικονομικής αυτοδυναμίας των γυναικών που αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης τους, η απορρύθμιση της ήδη προβληματικής αγοράς εργασίας που πάντοτε αγνοούσε τις ανάγκες των  γυναικών, είναι μεταξύ των πληγμάτων που έχουν δεχτεί οι γυναίκες.

 

Για την αναχαίτιση των ώριμων διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού και γυναικείου κινήματος, προσφέρεται από καιρό και το ανάλογο ιδεολογικό περιτύλιγμα που εκθειάζει το ρόλο της γυναίκας ως μητέρα και συζύγου.

Η επίθεση της προηγούμενης κυβέρνησης για την αλλαγή υπαρχόντων νόμων σε συντηρητική κατεύθυνση, έχει πάρει σκοταδιστικό χαρακτήρα. Παράδειγμα η οπισθοδρόμηση στο θέμα του επωνύμου της γυναίκας μετά το γάμο, με την συγκεκριμένη διάταξη στο ν.3719/2008, η οποία  μας γυρίζει 25 χρόνια πίσω.

Ακόμη και η πολυδιαφημιζόμενη ειδική άδεια του ενός 6μήνου στην εργαζόμενη μητέρα που συμπεριλήφθηκε στον αντιασφαλιστικό νόμο 3655/08,  σαν αντιστάθμισμα για την αύξηση των ορίων ηλικίας τους κατά 5 χρόνια,  χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για  να κοροιδέψει τις γυναίκες αφού ποτέ δεν την χορήγησε σε χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες και στις τράπεζες, οι οποίες νόμιμα την δικαιούνται.

Η επιδίωξη των  Τραπεζιτών να εξασφαλίσουν  τα κέρδη τους  και να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία συνέτειναν και οι Τράπεζες, πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες ακόμη περισσότερο, γιατί  για να προωθηθούν τα μέτρα ισότητας στην πράξη, απαιτούνται εκτός από την πολιτική βούληση και η διάθεση  οικονομικών πόρων.

Η  επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών και στις Τράπεζες εντείνεται.

Με την ανεργία να εξακολουθεί να  είναι μεγαλύτερη στις νέες γυναίκες, με τα διευρυμένα ωράρια  εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την αύξηση των ορίων ηλικίας που φαίνεται να  προσανατολίζεται και  η  σημερινή κυβέρνηση, την ανισότητα στην επαγγελματική εξέλιξη και άρα την ανισότητα και στις αμοιβές, την αποτροπή για επαγγελματική και οικογενειακή συμφιλίωση, τις χιλιάδες «εθελούσιες» απολύσεις,  τη γενίκευση των  ελαστικών  μορφών απασχόλησης και των  επισφαλών  θέσεων  εργασίας με ιδιαίτερες χαμηλές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση και επαγγελματική εξέλιξη, χωρίς προοπτική για  μια στοιχειώδη σύνταξη, εκτεθειμένες σε βία και σεξουαλική παρενόχληση χωρίς να μπορούν να την καταγγείλουν πουθενά.

Στις Τράπεζες , οι νέες μορφές απασχόλησης με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις όπως είναι οι  ενοικιαζόμενοι  εργαζόμενοι,  οι εργαζόμενοι  στην καθαριότητα μέσω  εργολάβων  χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική κάλυψη, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αφορούν κυρίως γυναίκες.

Μπροστά σε αυτή την επίθεση:

 

  • Δεν  πρέπει να υποχωρήσουμε αλλά να αντισταθούμε σε ότι χειροτερεύει τη ζωή μας και υπονομεύει το μέλλον μας.

  • Να συνεχίσουμε χωρίς εφησυχασμό και με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 

 

Θέλουμε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες

σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας

 

Διεκδικούμε την ισότητα

σε μια αξιοπρεπή εργασία

           

 

 

Please reload

bottom of page